DESPRE NOI

TEATRUL „ALEXEI MATEEVICI”

FONDAT ÎN 1989

ISTORICUL TEATRULUI

Teatrul  “Alexei Mateevici”,  este o instituție publică, fondată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, care are drept misiune promovarea  artei teatrale lirice, dramatice și a educației non-formale pentru toate categoriile de public.

În  1979,   au loc primele reprezentații teatrale, în cadrul  Filarmonicii de Stat din Moldova, colectivul  fiind ghidat  de către actorul Andrei Vartic. 

De-a lungul anilor, trupa teatrului a fost formată din actori, precum: Nina Hasnaș, Rodica Alici, Eliza Bodean, Gheorghe Târțău, Vasile Cașu, Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ludmila Botnaru, Boris Bechet, Alexandru Grecu,  Lina Mândru, Ion Popescu,  Vitalie Rusu.

Din 1989,  devine Teatrul de Stat  ”Alexei Mateevici”, atestat cu sediul pe strada Alexei Șciusev 93, unde se află și până în prezent. Printre spectacolele montate în acea perioadă au fost: ”Oameni, păsări și animale”, ”Pânze la orizont”, ”Halta viscolelor”, ”Soacra cu două nurori”, ”Oamenii de paie”, ”Revine marea Sarmațiană”, ”Avatarii faraonului Tla”.

Funcția de secretar literar a fost deținută de nume mari din  cultura națională, precum: academicianul Mihai Cimpoi, jurnaliștii  Alexandru Buhanțov  și  Rodica Mahu, cineastul și poetul Anatol Codru.

Rulează videoul

DIRECȚIA TAM

În 2003,  director al Teatrului “Alexei Mateevici”, este numit Eugen Cârciumaru, iar director  artistic devine actorul Nicolae Jelescu. Teatrul a colaborat cu regizorii: Emil Gaju, Maria Doni, Nicolae Jelescu, Anatol Codru, Vitalie Rusu, Vlad Ciobanu, Constantin Cheianu, Margareta Nazarchevici.  

Printre spectacolele montate au fost: ”Andrei Mureșanu”, ”Atâtea stele cad”, ”Balade vesele și triste”, ”În container”, ”Venețianca”, ”Jack și vrejul de fasole”, ”Vecernie Regală”.

În 2018, director al  teatrului devine Elena Frunze-Hatman, sub conducerea căreia sunt inițiate un șir de schimbări. Astfel, Teatrul ”Alexei Mateevici”  deschide o nouă  scenă alternativă, ”Alt’ Scena” , care propune: vizionări, spectacole lectură, spectacole underground. Totodată, în repertoriul teatrului apar noi spectacole: ”Jurnalul Annei Frank”, regizor  Nelly Cozaru, ”Treapta a Noua”, regizor Emil Gaju, ”Stop the tempo!”, regizor  Olesea  Sveclă, “Iluzii”, regizor  Sorin Militaru, “Martiri”, regizor  Luminița Țâcu.

În ultimii ani, trupa teatrului s-a completat cu actorii tineri: Marcela Nistor, Mihaela Chiu, Valentina Ostap, Nina Lefter, Eugeniu Prisăcaru, Victor Untilă, Cătălina Budu, Jastina Sajin, Ion Liulica.

Până în anul 2021,  TAM a fost unicul teatru poetic din spațiul românesc, cu menționarea acestui gen în denumirea sa. La inițiativa Consiliului Administrativ al teatrului,  revine la denumirea legală, prezentă în acte, de Teatrul ”Alexei Mateevici”, care  se află în continuă dezvoltare și ascensiune, având în repertoriu nu doar  spectacole de poezie, dar și piese dramatice, clasice, contemporane. Teatrul este deschis pentru colaborări, parteneriate artistice și evenimente culturale, care  contribuie la favorizarea climatului teatral din Republica Moldova.

Elena Frunze-Hatman

Director general

Nicolae Jelescu

Director artistic

Vitalie Covali

Director adjunct

SEDIU

Moldova, Chișinău, str. Alexei Șciusev 93

 

Sediul TAM  este  un monument  de  arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1893, Zisko Aronovici a cumpărat de la licitaţia publică proprietatea privată care aparţinuse  nobililor  Egor, Dimitru şi Ivan Serbinos, care se afla în prima parte a Chişinăului, pe strada, nr. 73 (număr vechi), alcătuit dintr-o casă din cărămidă pe fundament din piatră, acoperit cu şindrilă, vechi şi perimat. La începutul secolului al XX-lea această proprietate imobiliară a fost cumpărată de către cetăţeanul de onoare prin ereditare a oraşului Chişinău  Gheorghe  Pronin, care demolează vechile construcţii şi construieşte din piatră o casă într-un etaj, ridicată pe un demisol, şi o atenansă nouă. Casa a fost arendată de Organizaţia Basarabeană a Judecătorilor de pace.

Este o construcţie,  rezultată din comasarea a două case de locuit, care în 1940,  una aparţinea lui D. Donica-Iordăchescu şi a doua,  lui Blindştein, Finchelştein şi Orel.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Fiecare imobil şi-a păstrat soluţia arhitecturală, spaţiul dintre imobilele comasate fiind completat cu zidărie şi dominat de un fronton triunghiular. Detaliile au fost simplificate, păstrându-se cordonul dintre soclu şi perete, friza netedă, intrarea înaltă. Interioarele au fost modificate pentru funcţii polivalente, utilizate de Teatrul „Alexei Mateevici”.

iDENTITATE VIZUALĂ

LOGO GENERAL I
LOGO GENERAL II
LOGO CAMPANII
ELEMENTE DISTICTIVE

Logotipul Teatrului „”Alexei Mateevici” reprezintă o prescurtare a numelui binecunoscut de-a lungul timpului. Noua versiune a fost ajustată pentru a fi mai ușoară și mai lizibilă. Cromatic, folosim doar culorile din paleta selectată.

Punctele semnifică CARPE DIEM! (lat.) bucură-te de ziua de azi! Semnificația identității: „Bucură- te de ziua de azi și încrede-te prea puțin în cea de mâine”). Îndemn de a trăi intens clipa prezentă, singura certă. Linia curbă semnifică specii dramatice – Tragedia, Comedia (zâmbet și tristețe, punctele în ansmablu semnifică ochișori)

PLANȘE ECHIPA
PRODUSE OUTDOOR
MATERIALE MARKETING
MATERIALE INFORMATIVE

1979 – Lupii

 • Regia: A. Vartic;
 • Actori: N. Hasnaș, R. Alici, E. Bodean, Gh. Târțău.

1981 – Oameni, păsări și animale

 • Actori: N. Hasnaș, N. Jelescu, A. Vartic, L. Mândru.

1986 – Halta viscolelor

 • Regia: A. Vartic;
 • Actori: I. Popescu, B. Bechet, A. Grecu, L. Mândru, L. Botnaru, N. Jelescu, V. Coșu, M. Nazarchevici.

2000 – Avatarii Faraonului Tla

 • Regia: A. Vartic;
 • Actori: A. Vartic, A. Porumbin, N. Jelescu, N. Cozaru, E. Bodean.

2004 – Piatra de citire

 • Regia: A. Codru;
 • Actrița M. Nazarchevici.

2005 – Vreme închisă

 • Regia: E. Gaju
 • Actori: N. Jelescu, M. Nazarchevici, L. Botnaru.

2006 – Balade vesele și triste

 • Regia: M. Nazarchevici;
 • Actori: N. Jelescu, M. Nazarchevici, L. Botnaru.

2007 – În container

 • Regia: C. Cheianu;
 • Actori: E. Matcovschi, N. Jelescu, O. Grudco, O. Crasnov, M. Nazarchevici, B. Bechet.

2009 – Venețianca

 • Regia: Vlad Ciobanu;
 • Actori: D. Gribinco, L. Ciobanu, L. Mândru, L. Novicov, L. Botnaru, Gh. Pietraru.

2013 – Jack și Vrejul de fasole

 • Regia: M. Nazarchevici;

2013 – Emoții de toamnă

 • Regia: N. Jelescu;
 • Actori: N. Jelescu, M. Nazarchevici, L. Botnaru.