Sari la conținut

DESPRE NOI

TEATRUL „ALEXEI MATEEVICI”

FONDAT ÎN 1989

ISTORICUL TEATRULUI

Teatrul  „Alexei Mateevici”  este o instituție publică, fondată de Ministerul Culturii în Republica Moldova, care are drept misiune promovarea  artei teatrale lirice, dramatice și a educației non-formale pentru toate categoriile de public.

Primele reprezentații teatrale au loc în  1979, în cadrul  Filarmonicii de Stat din Moldova, colectivul  fiind ghidat  de actorul și regizorul Andrei Vartic. 

De-a lungul anilor, trupa teatrului a fost formată din actori precum: Nina Hasnaș, Rodica Alici, Eliza Bodean, Gheorghe Târțău, Vasile Cașu, Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ludmila Botnaru, Boris Bechet, Alexandru Grecu, Lina Mândru, Ion Popescu,  Vitalie Rusu etc.

Din 1989, trupa de actori de pe lângă Filarmonica de Stat a Moldovei devine Teatrul de Stat „Alexei Mateevici”, atestat cu sediul pe strada Alexei Șciusev 93, unde se află până în prezent. Printre spectacolele montate în acea perioadă au fost: „Oameni, păsări și animale”, „Pânze la orizont”, „Halta viscolelor”, „Soacra cu două nurori”, „Oamenii de paie”, „Revine Marea Sarmațiană”, „Avatarii faraonului Tla”.

 

Funcția de secretar literar a fost deținută de nume mari din cultura națională, precum: academicianul Mihai Cimpoi, jurnaliștii Alexandru Buhanțov și  Rodica Mahu, cineastul și poetul Anatol Codru.

Rulează videoul

DIRECȚIA TAM

În 2003,  director al Teatrului “Alexei Mateevici”, este numit Eugen Cârciumaru, iar director  artistic devine actorul Nicolae Jelescu. Teatrul a colaborat cu regizorii: Emil Gaju, Maria Doni, Nicolae Jelescu, Anatol Codru, Vitalie Rusu, Vlad Ciobanu, Constantin Cheianu, Margareta Nazarchevici.  

Printre spectacolele montate au fost: „Andrei Mureșanu”, „Atâtea stele cad”, „Balade vesele și triste”, „În container”, „Venețianca”, „Jack și vrejul de fasole”, „Vecernie Regală”.

În 2018, director al  teatrului devine Elena Frunze-Hatman, sub conducerea căreia sunt inițiate un șir de schimbări. Astfel, Teatrul „Alexei Mateevici”  deschide o nouă  scenă alternativă, ”Alt’ Scena”, care propune: vizionări, spectacole lectură, spectacole underground. Totodată, în repertoriul teatrului apar noi spectacole: „Jurnalul Annei Frank”, regizor  Nelly Cozaru, „Treapta a Noua”, regizor Emil Gaju, „Fata morarului”, regie Margareta Nazarchevici, „Stop the tempo!”, regizor  Olesea  Sveclă, „Iluzii”, regizor  Sorin Militaru (România), “Martiri”, regizor  Luminița Țâcu, „Jubileul”, regizor Slava Sambriș, „Destin”, regizor Dana Strungaru, „Aici Moscova” regizor Nelly Cozaru, „Dureri Fantomă”, regie Luminița Țâcu.

În ultimii ani, trupa teatrului s-a completat cu actorii tineri: Marcela Nistor, Elena Frunze-Hatman, Mihaela Chiu, Valentina Ostap, Nina Lefter, Victor Untilă, Cătălina Budu, Giasti Sirah, Ion Liulica, Ilie Nadelcu.

TAM a fost un teatru care s-a remarcat la început printr-un repertoriu semnifiativ de spectacole poetice și de poezie, aceasta fiind direcția care stătea la baza creării trupei de actori din subordinea Filarmonicii de Stat a Moldovei. Treptat teatrul s-a dezvoltat și a crescut, incluzând în repertoriu spectacole dramatice importante, în care au fost valorificați actorii prin roluri de caracter, aducând în scenă identități impresionante din istorie, mitologie și din literatură. Teatrul este deschis pentru colaborări, parteneriate artistice și evenimente culturale, care contribuie la favorizarea climatului teatral din Republica Moldova.

 

Elena Frunze-Hatman

Director general

Nicolae Jelescu

Director artistic

Vitalie Covali

Director adjunct

SEDIU

Moldova, Chișinău, str. Alexei Șciusev 93

Sediul TAM  este  un monument  de  arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe.

În 1893, Zisko Aronovici a cumpărat de la licitaţia publică proprietatea privată care aparţinuse  nobililor  Egor, Dimitru şi Ivan Serbinos, care se afla în prima parte a Chişinăului, pe strada, nr. 73 (număr vechi), alcătuit dintr-o casă din cărămidă pe fundament din piatră, acoperit cu şindrilă, vechi şi perimat. La începutul secolului al XX-lea această proprietate imobiliară a fost cumpărată de către cetăţeanul de onoare prin ereditare a oraşului Chişinău, Gheorghe Pronin, care demolează vechile construcţii şi zidește o casă din piatră într-un etaj, ridicată pe un demisol, şi o atenansă nouă. Casa a fost arendată de Organizaţia Basarabeană a Judecătorilor de pace.

Este o construcţie rezultată din comasarea a două case de locuit, una dintre care aparținea, în 1940, lui D. Donica-Iordăchescu şi a doua, lui Blindstein, Finchelstein şi Orel.

Este o casă construită într-un nivel, ridicată pe un demisol înalt, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Fiecare imobil şi-a păstrat soluţia arhitecturală, spaţiul dintre imobilele comasate fiind completat cu zidărie şi dominat de un fronton triunghiular. Detaliile au fost simplificate, păstrându-se cordonul dintre soclu şi perete, friza netedă, intrarea înaltă. Interioarele au fost modificate pentru funcţii polivalente, utilizate de Teatrul „Alexei Mateevici”.

iDENTITATE VIZUALĂ

LOGO GENERAL I
LOGO GENERAL II
LOGO CAMPANII
ELEMENTE DISTICTIVE

Logotipul Teatrului „Alexei Mateevici” reprezintă o prescurtare a numelui binecunoscut de-a lungul timpului. Noua versiune a fost ajustată pentru a fi mai ușoară și mai lizibilă. Cromatic, sunt folosite doar culorile din paleta selectată.

 

Punctele semnifică CARPE DIEM! (lat.) trăiește clipa! Semnificația identității: „Bucură- te de ziua de azi și încrede-te prea puțin în cea de mâine”). Îndemn de a trăi intens clipa prezentă, singura certă. Linia curbă semnifică specii dramatice – Tragedia, Comedia, zâmbet și tristețe, punctele în ansmablu semnifică ochii care ne privesc și pe care îi căutăm în încercarea de a ajunge la inima publicului.

PLANȘE ECHIPA
PRODUSE OUTDOOR
MATERIALE MARKETING
MATERIALE INFORMATIVE

1979 – Lupii

 • Regia: A. Vartic;
 • Actori: N. Hasnaș, R. Alici, E. Bodean, Gh. Târțău.

1981 – Oameni, păsări și animale

 • Actori: N. Hasnaș, N. Jelescu, A. Vartic, L. Mândru.

1986 – Halta viscolelor

 • Regia: A. Vartic;
 • Actori: I. Popescu, B. Bechet, A. Grecu, L. Mândru, L. Botnaru, N. Jelescu, V. Coșu, M. Nazarchevici.

2000 – Avatarii Faraonului Tla

 • Regia: A. Vartic;
 • Actori: A. Vartic, A. Porumbin, N. Jelescu, N. Cozaru, E. Bodean.

2004 – Piatra de citire

 • Regia: A. Codru;
 • Actrița M. Nazarchevici.

2005 – Vreme închisă

 • Regia: E. Gaju
 • Actori: N. Jelescu, M. Nazarchevici, L. Botnaru.

2006 – Balade vesele și triste

 • Regia: M. Nazarchevici;
 • Actori: N. Jelescu, M. Nazarchevici, L. Botnaru.

2007 – În container

 • Regia: C. Cheianu;
 • Actori: E. Matcovschi, N. Jelescu, O. Grudco, O. Crasnov, M. Nazarchevici, B. Bechet.

2009 – Venețianca

 • Regia: Vlad Ciobanu;
 • Actori: D. Gribinco, L. Ciobanu, L. Mândru, L. Novicov, L. Botnaru, Gh. Pietraru.

2013 – Jack și Vrejul de fasole

 • Regia: M. Nazarchevici;

2013 – Emoții de toamnă

 • Regia: N. Jelescu;
 • Actori: N. Jelescu, M. Nazarchevici, L. Botnaru.