Însemnări din Subterană de F. Dostoievski

Gen: monospectacol
Regizor:
Eugeniu Prisăcaru
Coordonator: Gigi Pietraru
Data premierei: 9 septembrie 2021
Echipa de montare: 
Scenograf: Irina Gurin 
Pictor: Ciprian Răcilă
Regizor sunet: 
Regizor lumini: 
Regizor tehnic: Eugeniu Prisăcaru
Costumier:
Afiș: Cristian Oloi

***
Rezumat:

Omul este o enigmă. Ea trebuie dezlegată și, chiar dacă ai consacra o viață întreagă spre a o dezlega, să nu spui ca ai pierdut vremea fără rost. Eu mă ocup de aceasta enigmă, deoarece vreau să fiu om. A studia viața și oamenii reprezintă principalul meu țel și unica mea preocupare.
 
Dezvăluirile făcute în ‘subterană’ determină destinul lui Raskolnikov, al lui Stavroghin și al lui Karamazov. Incepe pelerinajul de mucenic al omului pe căile libertății arbitrare. Acest pelerinaj îl va duce la ultimile limite ale dedublării. Dialectica dintre om și destinul său se întrevede în Însemnarile din subterană si se va contura în marile romane dostoievskiene.
 
Sub fascinația marilor romane ale lui Dostoievski, opera lui de tinerețe este trecută uneori pe lista lecturilor neobligatorii. Dar pentru orice cititor atent și reponsabil este clar că scrieri precum Nopți albe sau  Satul Stepancikovo au valoare în sine, nu numai ca „trepte” spre Crima și pedeapsa sau Fratii Karamazov. Regasim in ele motive dostoievskiene constante, cum ar fi dragostea neimpartașită, dar pătimașă, universul sufletului de copil chinuit, „ideologia” devoratoare a unor personaje.